Jácham Topol: Vykloktat a bez uvozovek vyplivnout

Jáchym Topol se pokusil o vytvoření přesně takové minulosti, jakou bychom si přáli. Jáchym Topol dodal Čechům odvahu, dal jim zbraně do rukou a poslal do boje. Topol se pokusil podle svého "přepsat" naše dějiny. Nedávno jsem přečetla knihu Kloktat dehet a napsala recenzi. Topola jsem vždy brala s "rezervou" a Kloktání dehtu mi pohled na autora ujasnil.

Knihou roku 2005 se podle Lidových novin stala publikace Jáchyma Topola příznačně pojmenovaná Kloktat dehet. Topol se na pomyslné české literární špičce drží od vydání románu Sestra, Anděl, Noční práce a básnické sbírky Miluji Tě k zbláznění. Nedivím se, že Lidové noviny udělily prvenství právě Kloktání dehtu. Román je náčrtem přesně takové minulosti, po které toužíme, je odpovědí na otázku: Co by kdyby? Co kdyby tenkrát Češi bojovali? Co by se stalo, kdybychom se postavili Moskvě a pěti armádám Varšavské smlouvy? Kloktání dehtu je snovou představou nás, jako bojovníků, hrdinů, ale i zrádců a planých činu, všeho groteskně po česku podle Jáchyma Topola. Kdo ale vlastně bude kloktat dehet?

Říkali mi Ilja, všechny sestry, pěstounky a ochránkyně naše, tehdy v Siřemi, protože jako malé dítě jsem na lidi volal: iá, iá, a protože íá je české slovo pro osla, říkaly mi Ilja. (7) Na první nakousnutí knihy se zdá, že Ilja bude hrdinou, že Ilja bude jako každá jiná literární postava. Po jazykové stránce velice vzrušující zahájení na první pohled dobrodružného vyprávění. O pár řádek níže zjišťuji, že něco tady „neštymuje.“ Ilja není hrdinou, ale dítětem z jakéhosi československého pasťáku Domov v obci Siřem, na kterého se rodiče vybodli, vysrali, vykašlali docela (7). V domově Domově se o děti starají řádové sestry, a když někdo zlobí nebo vypukne „tartas“, tak jim za trest sestry nechají vykloktat dehtovou vodu, a to pálí, štípe, škrábe a vzpomínka na chuť a pach trestu provází jedince celým životem.

Ilja se potácí na hraně reality a imaginárního světa Jáchyma Topola. Zem stínů je představou takového světa, ve kterém by Ilja a jistě i autor chtěli žít. V podstatě, Ilja v Zemi stínů potkává své druhé já, které ho později zcela ovládne. Reálný svět je svět bojů, zběhů, dehtu. Lidi jsem poprvé viděl až v Siřemi, ale už jsem byl rozumný natolik, že jsem na tuhle zem sral hovna, protože to byla zem těch sviní, mých rodičů, kurev a cizinců (18). Román je rozdělen do dvou částí, prví s názvem domov Domov popisuje Iljův život v pasťáku a péči o postiženého bratra Vopičáka. Ději nechybí dospívání očima dítěte, které se pohybuje na hranici: realita – imaginární svět, dospělost – dětství. Ilja „žije“ v jakémsi kruhu a nemůže tam ani zpět. V domově Domově čtenáře autor pohltí, obmotá mu smyčku příběhu kolem krku a my kloktáme dehet s Iljou a prožíváme nešťastnou smrt bratra Vopičáka. Právě bratrova smrt Ilju osvobozuje. Ten se nyní může soustředit na boj o místo mezi malými kluky, dlouhokošiláky, trenýrkáři. Reálnou podobu děj získává použitím sprostých slov, kterých je v díle opravdu hodně, ale do prostředí pasťáku a dospívání patří. Po vpadnutí pěti vojsk Varšavské smlouvy se červená nit příběhu přetrhává a ztrácí psychologickou rovinu.

Druhá část románu Tankové vojsko je daleko slabším odvarem domova Domova. Tankové vojsko je chaotické, plné Rusů, velitelů Vyžlaty, Baudyše, zběhů, Iljovy Zemi stínů a děj jaksi „nedává smysl“ a absolutní tečkou je představa, že místo Čech bude moře a bude zde „Sovětský cirkus.“ Jáchym Topol se zřejmě snaží vyrovnat sám se sebou, se stigma, které si Češi nesou po léta. „A dozvěděli jsme se, že vypukla třetí světová válka. Český hlasatel hlásil, že československý lid byl zrazen. Hovořil o Čechoslovácích, kteří v nerovném boji proti východním hordám umírali pro civilizovaný svět západní Evropy a čekali, že jim tento svět přijde na pomoc, čelili vpádu z ruských asijských stepí, jako jejich předkové čelili tatarským vpádům, a umírali s hrdou českou či slovenskou hlavou k nebi vztyčenou, neboť věřili, že zrada na kulturním člověku se opakovat nebude, že druhý Mnichov se opakovat nebude“ (205). Topol Příběh umocňuje vytvořením vlastní mytologie a božstva v podobě jakési Čechie. Zklamání pro čtenáře je fakt, že ona Čechie je vlastně zombie, potomek vlka, a že Čechy jsou mrtvou zemí. Topolova realita dýchá celou řadou sprostých slov, oprošťuje se od metafor a jazyk je jasný, někdy strohý, ale nikdy nuceně literární. Trhlinou je absolutní absence uvozovek. Pokud se už autor rozhodl pro téma 68, nechává zemřít Dubčeka a dělá z Čechů ohromné hrdiny, potom by mohl používat uvozovky. Dílo není žádnými Alkoholy nebo surrealistickým „ústřelem“, ale má být hodnotou moderní prózy a oné imaginace by Topol dosáhl i s uvozovkami.

Dlouhé vojenské pasáže, věčné Iljovo přemýšlení, ke komu se vlastně přidá, může bavit mužskou populaci, pro ženu je druhá část knihy nudnou tečkou za vzrušujícím úvodem postrádající hlubší psychologickou propracovanost. Nevýhodou Kloktání dehtu je v jeho absolutní nevyrovnanosti. Při čtení mě několikrát napadlo, že domov Domov by byl populárně naučnou publikací pro sociální pracovnice a jejich „případy.“ Tankové vojsko poté vyprávění nezralého kluka - muže, který podléhá sám sobě, svému druhému já (Margašovi) a bez růžové - stává se zabijákem. Byla jsem svědkem všudypřítomného pobíhání exotických zvířat ze „Sovětského cirkusu“ a hledání dračího vejce ruským kapitánem, a to byl skutečný cirkus. Nevím, zda Jáchym Topol dehet kdy kloktal, ale měl by to zkusit.

 

BIBLIOGRAFIE:

 

TOPOL, Jáchym: Kloktat dehet, Torst 2005, Praha, ISBN 80-7215-255-6

Autor: Kateřina Adamcová | čtvrtek 25.3.2010 8:00 | karma článku: 9,82 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Kateřina Adamcová

Angkor Wat je nejkrásnější za svítání

Zvoní budík. Jsou čtyři ráno a venku je ještě tma. Pro vstávání v tuhle nekřesťanskou hodinu máme důvod – východ slunce u nejznámějšího kambodžského chrámu Angkor Wat. Vidět prastarou svatyni za svítání je prý zážitek. Za hodinu vyjde slunce...

4.10.2013 v 10:10 | Karma: 14,40 | Přečteno: 619x | Diskuse| Cestování

Kateřina Adamcová

Nezaplatíš? Neprojdeš!

Vlak z Bangkoku do Kambodži odjíždí v pět ráno. Poslední zastávkou je jeden z nejoblíbenějších hraničních přechodů pro cestovatele mířící k chrámům Angkor Wat. A taky jedno z nejvyhlášenějších míst pro kšefty s vízy a nejrůznějšími podvody. Bez úplatků se prý skoro jistě nedá projít. Uvidíme.

8.9.2013 v 18:00 | Karma: 15,18 | Přečteno: 971x | Cestování

Kateřina Adamcová

Za každou minci jedno přání...

Bylo pod mrakem. Těžký vzduch se lepil na kůži. V Městě andělů, jak místní Bangkoku říkají, prší každý den. Nic zvláštního, je léto. Období dešťů. Hodinová intenzivní sprcha přichází pravidelně odpoledne. Tak tomu aspoň bylo, když jsem andělskými čtvrtěmi procházela já.

16.8.2013 v 10:00 | Karma: 12,05 | Přečteno: 570x | Cestování

Kateřina Adamcová

Kam zmizela řečtina?

Cinkání příborů, skleniček s recinou, vůně čerstvě grilovaných ryb potřených olivovým olejem. Horký letní podvečer občas pročísne slaný vánek od moře. Historické uzounké uličky řeckého Lindosu na ostrově Rhodos nejsou širší než na rozpažení rukou dvou lidí. Díky tomu se dá i v pravé poledne schovat před ostrým středomořským sluncem.

22.9.2012 v 14:10 | Karma: 12,10 | Přečteno: 1162x | Cestování

Kateřina Adamcová

Život na kartu

O americké ekonomické krizi se šušká, píše a diskutuje. Většinou ale z dálky, z tepla domova a s plným žaludkem. Málokdo si ji ale skutečně prožije se vším, co k tomu patří...

4.12.2011 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1372x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2474x
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...