Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pernes ve funkci skončil

Nepsal jsem vědeckou práci, ale takovou populárně-naučnou knížečku, prohlašuje na svou obhajobu Pernes

PRAHA Rada Ústavu pro studium totalitních režimů odvolala z ředitelského postu historika Jiřího Pernese. Ten ve funkci vydržel necelý měsíc a půl jako náhrada za Pavla Žáčka, který ústav založil. Hlavním důvodem profesních pochybností se staly Pernesovy schopnosti při psaní odborných i publicistických prací. O odvolání z postu funkce ředitele hlasovala rada krátce po odhalení plagiátorství v publikaci o Lidových novinách. Čtyři ze sedmi radních hlasováním ukončili Pernesovo působení v čele ústavu. Pernes měl před plagiátorskou kauzou podporu novinářky Petrušky Šustrové, politologa a rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy, bývalého poslance Jana Zahradníčka a historika Michala Stehlíka.

Nejaktuálnější Pernesovo plagiátorství v publikaci Svět Lidových novin 1893 – 1993 však ovlivnilo názor i jeho příznivců. Právě Stehlíkův hlas rozhodl o odvolání z funkce. „Navrhl jsem odvolání Pernese z důvodu někdejšího pochybení v rámci publikace o Lidových novinách. Míra převzetí celých pasáží, odstavců a dokonce stránek bez citací v těchto pasážích bylo přímým opsáním té věci, nikoli práce s materiálem," řekl pro ČT24 radní Michal Stehlík. Proti odvolání se postavila novinářka a radní Petruška Šustrová. „Já se domnívám, že Jiří Pernes měl šanci řídit ústav dobře. My jsme ho vybrali pro jeho projekt, je mi líto, že v něm nemůže pokračovat. Pevně doufám, že nový ředitel bude pokračovat                                                                                                                                                                                                                                  ve stejné intenci. Důvody mých kolegů mne naprosto nepřesvědčily," řekla pro ČTK. Po odvolání rada ustanovila prozatímním ředitelem šéfa oddělení zkoumání nesvobody Zdeňka Hazdru, který je Pernesovým zastáncem. Hazdra hodlá pokračovat v započaté práci exředitele a prozatím nehodlá dělat žádné změny.  

Kontroverzního Pernese provázely pochybnosti už od samého počátku úřadování. Týkaly se  nejenom údajného plagiátu jeho knihy Až na dno zrady: Emanuel Moravec, ale i faktu, že ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů navštěvoval večerní školu marxismu – leninismu, kterou ve svém životopise před radou zatajil. Kvůli nesouhlasu s Pernesovým jmenováním odešlo několik osobností z vědecké rady ústavu. Exředitel nařčení z plagiátorství odmítá a rozhodnutí rady nerozumí, ale respektuje ho.

„Nepsal jsem vědeckou práci, ale takovou populárně-naučnou knížečku ke stému výročí Lidových novin. Tu paní (Blanku Maškovou, pozn. red.), kterou jsem v knize opravdu v dost obsáhlé míře uváděl, jsem šestnáctkrát citoval v textu. V úvodu jsem jí poděkoval a napsal jsem, že bez její práce bych knihu nikdy nenapsal. Uvedl jsem ji i do seznamu použité literatury,“ řekl Pernes v rozhovoru pro Lidové noviny.

Jiří Pernes ve svém krátkém úřadování zpřístupnil na 14 miliónů dokumentů komunistické rozvědky a otevřel vědeckou badatelnu Archivu bezpečnostních složek v Brně. Po svém nástupu stihl provést personální změny, po kterých zbavil funkce několik pracovníků.

Autor: Kateřina Adamcová | pátek 14.5.2010 7:00 | karma článku: 7,06 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Kateřina Adamcová

Angkor Wat je nejkrásnější za svítání

Zvoní budík. Jsou čtyři ráno a venku je ještě tma. Pro vstávání v tuhle nekřesťanskou hodinu máme důvod – východ slunce u nejznámějšího kambodžského chrámu Angkor Wat. Vidět prastarou svatyni za svítání je prý zážitek. Za hodinu vyjde slunce...

4.10.2013 v 10:10 | Karma: 14,40 | Přečteno: 619x | Diskuse| Cestování

Kateřina Adamcová

Nezaplatíš? Neprojdeš!

Vlak z Bangkoku do Kambodži odjíždí v pět ráno. Poslední zastávkou je jeden z nejoblíbenějších hraničních přechodů pro cestovatele mířící k chrámům Angkor Wat. A taky jedno z nejvyhlášenějších míst pro kšefty s vízy a nejrůznějšími podvody. Bez úplatků se prý skoro jistě nedá projít. Uvidíme.

8.9.2013 v 18:00 | Karma: 15,18 | Přečteno: 971x | Cestování

Kateřina Adamcová

Za každou minci jedno přání...

Bylo pod mrakem. Těžký vzduch se lepil na kůži. V Městě andělů, jak místní Bangkoku říkají, prší každý den. Nic zvláštního, je léto. Období dešťů. Hodinová intenzivní sprcha přichází pravidelně odpoledne. Tak tomu aspoň bylo, když jsem andělskými čtvrtěmi procházela já.

16.8.2013 v 10:00 | Karma: 12,05 | Přečteno: 570x | Cestování

Kateřina Adamcová

Kam zmizela řečtina?

Cinkání příborů, skleniček s recinou, vůně čerstvě grilovaných ryb potřených olivovým olejem. Horký letní podvečer občas pročísne slaný vánek od moře. Historické uzounké uličky řeckého Lindosu na ostrově Rhodos nejsou širší než na rozpažení rukou dvou lidí. Díky tomu se dá i v pravé poledne schovat před ostrým středomořským sluncem.

22.9.2012 v 14:10 | Karma: 12,10 | Přečteno: 1162x | Cestování

Kateřina Adamcová

Život na kartu

O americké ekonomické krizi se šušká, píše a diskutuje. Většinou ale z dálky, z tepla domova a s plným žaludkem. Málokdo si ji ale skutečně prožije se vším, co k tomu patří...

4.12.2011 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1372x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2474x
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...