- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nejchutnější polévku vaří Vítězslav Ryvol z Liberce
Soutěž se konala na chatě Vobešlovka poblíž Trutnova a své síly si zde poměřilo 17 milovníků tohoto pokrmu. „Jedná se především o skupinu kamarádů, kteří se tak dvakrát do roka scházejí, jezdí společně na trampy a mezi nimi jsou kuchaři i hospodský. Dlouhou dobu se dohadovali, kdo má nejlepší polévku a kvůli nim jsme uspořádali mistrovství,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů soutěže Milan Tvrzník. Dodává, že se jedná už o čtvrtý ročník.
Soutěžící přinášeli své výtvory v popsaných sklenicích, ty poté kuchařky v utajení slily do várek a bylo jim přiřazeno číslo. Tímto krokem se soutěž zaštiťuje anonymitou. A aby byla regulérní a měla váhu, tak na vše dohlížela právnička Markéta Pakandlová. „Bylo naprosto utajeno, kdo pod jakým číslem ve slosování vystupoval, pouze předsedovi komise a mně byla tato jména známá,“ objasňuje.
Nejzdařilejší polévku hodnotila šestičlenná odborná porota bodovým hodnocením od nuly do deseti bodů. Mezi porotci panoval názor, že letošní ročník byl sice lepší než ten předešlý, ale pořád se dá co zlepšovat. Podle nich měly některé výtvory do dršťkové polévky daleko a častou chybou bylo nevhodně zvolené koření. „Některé polévky překvapily v dobrém. Jiné zase až lámaly jazyk a to se člověk až lekl,“ svěřuje se člen poroty řezník Libor Šrol. „Těch receptů je celá řada. Můžeme hodnotit vůni, chuť, hustotu, ale nejdůležitější je, jak polévka působí jako celek, její výsledná chuť,“ ukončuje Hana Hepnarová.
Soutěžící se ortelem poroty nenechali zaskočit a svůj recept považují i nadále za ten nejlepší. „Uměl bych si představit kousek uzeného žebírka,“ prozrazuje část receptu soutěžící Vladimír Marek. Nejcitlivější otázkou pro kuchaře byl původ masa. Někteří nedají dopustit na již předvařené a koupené dršťky, jiní je upravují sami doma. „Musím se přiznat, že kupuji, ale sám si je doma ještě dolaďuji podle sebe,“ odhaluje soutěžící Jiří Ježdík. Naopak letošní výherce z Liberce Vítězslav Ryvol si doma dršťky vaří sám. „Až tak čtvrté a páté slití jde do polévky, to dělá výbornou chuť,“ tají recept. Víc o své polévce prozradit nechce.
předchozí | 1 2 | další |