Nejlepší dršťkovou polévku vaří v Liberci

Chutná dršťková polévka musí lahodně vonět, mít barvu po paprice a správnou konzistenci – ne příliš vodovatou. Dršťky v ní nesmí být rozvařené, příliš tuhé nebo dokonce namleté, ale lahodně uvařené. „Správná dršťka musí být velká a měkká, ne úplně, ale tak akorát,“ doplňuje Hana Hepnarová, členka poroty soutěže Mistrovský České republiky v dršťkových polévkách.

Nejchutnější polévku vaří Vítězslav Ryvol z Liberce

Soutěž se konala na chatě Vobešlovka poblíž Trutnova a své síly si zde poměřilo 17 milovníků tohoto pokrmu. „Jedná se především o skupinu kamarádů, kteří se tak dvakrát do roka scházejí, jezdí společně na trampy a mezi nimi jsou kuchaři i hospodský. Dlouhou dobu se dohadovali, kdo má nejlepší polévku a kvůli nim jsme uspořádali mistrovství,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů soutěže Milan Tvrzník. Dodává, že se jedná už o čtvrtý ročník.

Soutěžící přinášeli své výtvory v popsaných sklenicích, ty poté kuchařky v utajení slily do várek a bylo jim přiřazeno číslo. Tímto krokem se soutěž zaštiťuje anonymitou. A aby byla regulérní a měla váhu, tak na vše dohlížela právnička Markéta Pakandlová. „Bylo naprosto utajeno, kdo pod jakým číslem ve slosování vystupoval, pouze  předsedovi komise a mně byla tato jména známá,“ objasňuje.

Nejzdařilejší polévku hodnotila šestičlenná odborná porota bodovým hodnocením od nuly do deseti bodů. Mezi porotci panoval názor, že letošní ročník byl sice lepší než ten předešlý, ale pořád se dá co zlepšovat. Podle nich měly některé výtvory do dršťkové polévky daleko a častou chybou bylo nevhodně zvolené koření. „Některé polévky překvapily v dobrém. Jiné zase až lámaly jazyk a to se člověk až lekl,“ svěřuje se člen poroty řezník Libor Šrol. „Těch receptů je celá řada. Můžeme hodnotit vůni, chuť, hustotu, ale nejdůležitější je, jak polévka působí jako celek, její výsledná chuť,“ ukončuje Hana Hepnarová.

Soutěžící se ortelem poroty nenechali zaskočit a svůj recept považují i nadále za ten nejlepší. „Uměl bych si představit kousek uzeného žebírka,“ prozrazuje část receptu soutěžící Vladimír Marek. Nejcitlivější otázkou pro kuchaře byl původ masa. Někteří nedají dopustit na již předvařené a koupené dršťky, jiní je upravují sami doma. „Musím se přiznat, že kupuji, ale sám si je doma ještě dolaďuji podle sebe,“ odhaluje soutěžící Jiří Ježdík. Naopak letošní výherce z Liberce Vítězslav Ryvol si doma dršťky vaří sám. „Až tak čtvrté a páté slití jde do polévky, to dělá výbornou chuť,“ tají recept. Víc o své polévce prozradit nechce.

Autor: Kateřina Adamcová | neděle 17.4.2011 12:00 | karma článku: 17,22 | přečteno: 2861x
  • Další články autora

Kateřina Adamcová

Nezaplatíš? Neprojdeš!

8.9.2013 v 18:00 | Karma: 15,18

Kateřina Adamcová

Kam zmizela řečtina?

22.9.2012 v 14:10 | Karma: 12,10

Kateřina Adamcová

Život na kartu

4.12.2011 v 11:10 | Karma: 24,52

Kateřina Adamcová

Las Vegas se musí zažít

21.10.2011 v 9:00 | Karma: 15,00

Kateřina Adamcová

Jak chutná Amerika

27.7.2011 v 9:00 | Karma: 19,97

Kateřina Adamcová

O Texasu jsem nikdy nesnila

21.6.2011 v 10:00 | Karma: 24,35

Kateřina Adamcová

Čarodějkou za tisícovku

13.12.2010 v 10:00 | Karma: 18,73

Kateřina Adamcová

Václavovi je to u ocasu

18.11.2010 v 9:26 | Karma: 21,79

Kateřina Adamcová

Nejsme ideální rodina

13.11.2010 v 11:00 | Karma: 22,83
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2474x
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...