Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak chutná Amerika

27. 07. 2011 9:00:00
Mám ráda český chleba. Vybírám z něho vnitřek, dělám kuličky a kůrku si často nechávám na konec. Takovým těm sezamem posypaným kouskům se vyhýbám. Dávám přednost klasice – do hněda zabarveném bochníku s křupavou patkou. Dát si ho jen tak k večeři s pomazánkovým máslem a zeleninou.

V Texasu jsem už měsíc. Zvykla jsem si na místní jídlo, které je buď (ne)poživatelně sladké nebo kořeněné a speciálně pálivé. Po nějaké době ve Státech mi už ani nepřipadá barbarské míchat nejrůznější omáčky na domácím hamburgeru (ty jsou mimochodem výborné) a nakonec vše zajíst zmrzlinou. Někteří jedinci zvládnou po desertu i koláč se šlehačkou.

Přijala jsem fakt, že vaření nepatří mezi místní koníček a jako Američan hážu do nákupního košíku mražené obědy za dolar a hlad zaháním ve fast foodech. Těch je naštěstí na předměstí Houstonu jako hub po dešti a vybrat se dá z té nejširší americké domácí kuchyně – od kuřecích hamburgerů po ty plněné steakem. Naštěstí jsou vedle nich díky místnímu multikulturalismu i „zdravější“ čínská a mexická bistra, kde se dá slušně najíst už od jednoho dolaru.

Oblíbila jsem si přecpané regály mexického, latinskoamerického, asijského jídla a dalších surovin z celého světa. Ty mě nepřestávají fascinovat. Vše je samozřejmě vakuované. A není pravdou, že Američané jedí pouze nezdravě. Například Bruce a Misty, o kterých jse psala zde, mi často servírují mezinárodní kuchyni. Už vím, jak se vaří mexické tacos – osmahnutá kukuřičná tortilla se potře krémem z fazolí, přidá se masová směs (trochu připomíná tu karbanátkovou), zelí, rajče a celá placka se přelije dressingem podle chuti. Také jsem ochutnala typické jídlo Lousiany - uvařené krevety, bramboru s máslem a kukuřici, či mexickou obdobu italských lasagní.

Ke všemu však Američané přidávají jako přílohu tousty. Nazývají je chléb, ale tímto pojmenováním urážejí ten český. Z jednoho bílého napěněného plátku udělám sotva kuličky dvě, o křupavé kůrce nemůže být ani řeč a chuť je pořád stejná – podivně nasládlá. Pochutnávají si na “nudném“ toustu s burákovým máslem, se slaným, s čokoládovým, s javorový sirupem a k tomu přikusují kousek slaniny nebo vajíčko.

Texas nabízí tisíce vůní a každý den chutná jinak. O poctivém tmavém chlebu však nemá ani tušení. Dát si ho jen tak k večeři s pomazánkovým máslem...

Autor: Kateřina Adamcová | středa 27.7.2011 9:00 | karma článku: 19.77 | přečteno: 2116x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Lucie Menclíková

To je dost, táto, žes mě konečně taky někam vyvez

Jak Jason slíbil, tak se taky stalo. Dvoudenní výlet - jupííí! Jedeme až úplně na jih do Bluffu - nejjižnější město na Jižním ostrově, proslulý vynikajícíma ústřicema (FUJ, těch já se teda určitě zdržím).

21.8.2017 v 14:33 | Karma článku: 13.37 | Přečteno: 453 | Diskuse

Lubomír Stejskal

Ke zpožděnému letu z Hurghady

Jako relativně častý klient společnosti Travel Service na linkách mezi Prahou a některými z rudomořských letišť v Egyptě jsem věnoval pozornost dění kolem zpožděného letu Hurghada – Bratislava.

21.8.2017 v 12:40 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 1016 | Diskuse

Petr Kahanek

Land Ho! Island & Faerské ostrovy, 1. část

"Lodí? Proč lodí?" Vlastně úplně neumím říct. Protože jsem chtěl zažít ten pocit, kdy je všude kolem kam oko dohlédne jen voda. Protože se tak dají udělat Island i Faery přijednom. Protože nesnáším přestupy a smýkání zavazadel...

21.8.2017 v 8:30 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 167 | Diskuse

Ervín Dostálek

Místo báječné k narození - 206: Na nejvyšší horu Walesu - bájemi opředený Mount Snowdon

Horská ozubnicová železnice k vrcholu nejvyšší hory Walesu Mt. Snowdon byla slavnostně otevřena v r. 1896 a 2 vlaky vypraveny nahoru. Lokomotiva č. 1 "Lady" s dvěma vozy ztratila nad sebou kontrolu, vykolejila a sjela dolů z hory

21.8.2017 v 8:15 | Karma článku: 4.87 | Přečteno: 87 | Diskuse

Petr Havránek

Suchdol nad Lužnicí

Když se manželka svěří svým kamarádkám, že na víkend vyráží s rodinou do Paříže, může to u některých vyvolat i závist, ale jen co dodá, že se nejedná o velkoměsto na Seině, ale o kemp nedaleko Suchdola nad Lužnicí, vše je jinak...

21.8.2017 v 7:00 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2432
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.