- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V Texasu jsem už měsíc. Zvykla jsem si na místní jídlo, které je buď (ne)poživatelně sladké nebo kořeněné a speciálně pálivé. Po nějaké době ve Státech mi už ani nepřipadá barbarské míchat nejrůznější omáčky na domácím hamburgeru (ty jsou mimochodem výborné) a nakonec vše zajíst zmrzlinou. Někteří jedinci zvládnou po desertu i koláč se šlehačkou.
Přijala jsem fakt, že vaření nepatří mezi místní koníček a jako Američan hážu do nákupního košíku mražené obědy za dolar a hlad zaháním ve fast foodech. Těch je naštěstí na předměstí Houstonu jako hub po dešti a vybrat se dá z té nejširší americké domácí kuchyně – od kuřecích hamburgerů po ty plněné steakem. Naštěstí jsou vedle nich díky místnímu multikulturalismu i „zdravější“ čínská a mexická bistra, kde se dá slušně najíst už od jednoho dolaru.
Oblíbila jsem si přecpané regály mexického, latinskoamerického, asijského jídla a dalších surovin z celého světa. Ty mě nepřestávají fascinovat. Vše je samozřejmě vakuované. A není pravdou, že Američané jedí pouze nezdravě. Například Bruce a Misty, o kterých jse psala zde, mi často servírují mezinárodní kuchyni. Už vím, jak se vaří mexické tacos – osmahnutá kukuřičná tortilla se potře krémem z fazolí, přidá se masová směs (trochu připomíná tu karbanátkovou), zelí, rajče a celá placka se přelije dressingem podle chuti. Také jsem ochutnala typické jídlo Lousiany - uvařené krevety, bramboru s máslem a kukuřici, či mexickou obdobu italských lasagní.
Ke všemu však Američané přidávají jako přílohu tousty. Nazývají je chléb, ale tímto pojmenováním urážejí ten český. Z jednoho bílého napěněného plátku udělám sotva kuličky dvě, o křupavé kůrce nemůže být ani řeč a chuť je pořád stejná – podivně nasládlá. Pochutnávají si na “nudném“ toustu s burákovým máslem, se slaným, s čokoládovým, s javorový sirupem a k tomu přikusují kousek slaniny nebo vajíčko.
Texas nabízí tisíce vůní a každý den chutná jinak. O poctivém tmavém chlebu však nemá ani tušení. Dát si ho jen tak k večeři s pomazánkovým máslem…
Další články autora |
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...