Las Vegas se musí zažít

21. 10. 2011 9:00:00
Texasance Mary bylo letos 72 let. Slavit vyrazila společně se sestřenicí a kamarádkou podobného věku. „Jedu do Vegas, je to nejlepší místo na oslavu,“ řekla v letadle z texaského Houstonu do Nevady. „No a hlavně za striptéry,“ přiznala a její dvě společnice se začaly smát. Pasažéři v letadle jim s obdivem a nadšením zazpívali nejslavnější americkou píseň k narozeninám.
The Strip - jedna z nejslavnějších ulic světa
The Strip - jedna z nejslavnějších ulic světa

Mary si nevybrala Vegas jen tak náhodou. Ne nadarmo se říká, že ve městě uprostřed pouště je možné vše. Navíc hotely/casina poskytují levné ubytovaní, odvoz limuzínou do klubu, vířivku a další lákadla. Luxus si tak může dopřát i člověk s pár dolary v kapse. A ti, kdo svodů města do sytosti využili, už jen pak zvědavcům říkají – Las Vegas je šílené. Člověk by ho měl nejdříve poznat v noci...

Prostředníci „lásky“ stojí téměř všude. Uprostřed ulic, dobíhají turisty nebo přerušují hovor. Zručným grifem, který prozrazuje, že tuhle práci dělají už pěkně dlouho, třou kartičky o sebe a zároveň mezi prsty. Přesný pohyb se v té rychlosti dá jen stěží identifikovat. Zní to jako směs křoupání a lupání. Cpou je všem okolo bez rozlišení mužského nebo ženského pohlaví, přednost však dávají tomu prvnímu. Šedé eminence Las Vegas nabízejí půlku toho, k čemu bylo pouštní město stvořeno. „Prosím,“ podá mi jeden nevinnou kartičku, na které se líbají dvě ženy a ta nejintimnější místa jim zakrývají jen miniaturní hvězdičky. The Strip, slavná ulice v Las Vegas, jich je plná. Hemží se mezi turisty jako mravenci a zřejmě jim tenhle byznys, zprostředkování erotických služeb, vychází. Za jeden večer se dá nasbírat kartiček skutečně hodně.

Život ve Vegas prostě začíná v noci, přesněji asi po sedmé. Místo získává takIMG_1333.JPG
docela „jiný rozměr“ a casina spouštějí sérii pozlacených show. Každé nabízí něco jiného. Decentně nasvícená imitace sopky hotelu The Mirage předvádí sopečný výbuch za doprovodu hudby. Sousední podnik zase elegantní tanec fontány The Bellagio. Každých patnáct minut se užaslí turisté tlačí před fontánou a strkají do sebe fotoaparáty. Urputný a nelítostný boj o nejlepší snímky začíná. Pak celí nervózní přebíhají dál. Do toho fotí pouliční umělce, holky na vysokých podpatcích a sbírají kartičky. Nakonec zaplují do některého ze stovky barů nebo skončí u hraní rulety či automatů. Se sázením jim pomáhají upravené krupiérky navlečené do síťovaných punčošek a červených vršků. Nicméně, skutečné hráče smrtelník v casinu nepotká. Jen zvědavce, kteří pokoušejí štěstí (já vyhrála dvacet centů) a pak závislé gamblery s krvavým pohledem a křečovitými pohyby. Hazardéři s miliony jsou ukrytí někde úplně jinde...

IMG_1491.JPG
Přes den představuje jedna z nejslavnějších promenád světa docela zajímavou „kulturu.“ Alespoň pro cizince, památkářům by se udělalo asi nevolno. Srdce Vegas je poseté nejkurióznějšími hotely, americkou představou o Evropě. Během pár hodin se dá procestovat starý kontinent od Paříže přes Itálii až do afrického Egypta. Vše je velice reálné. Například hotel Benátky nabízí skutečně živou představu o těch pravých italských Benátkách. Uvnitř masivního komplexu je vodní kanál, po kterém plují zpívající gondoliéři a umělá obloha. Právě ona je největším zrádcem. Jedná se o dokonalou iluzi, při které člověku mizí ponětí o čase. Nejenom hráči pak z casin odcházejí v různou denní dobu. Ať si to člověk připustí nebo ne, přepychovou a navoněnou atmosféru města do sebe nasaje jako houba a alespoň trochu jí propadne. Reklamní masáž křičí z každého billboardu a vysněný „jackpot“ svítí i nad dětskou hrou. Las Vegas se stalo symbolem nejenom hazardu, sexu, ale i jistého druhu svobody. Kde si v Americe můžete dát pivo na ulici? (Jinde ve Státech naprostá rebelie).

Socha Svobody, Eiffelova věž, řecký Caesar, sfinga, pyramida, ale třeba i gigantická láhev od Coca Coly – vše přilepené na sobě, je jen částí architektonického mixu Las Vegas, které dalo vzniknout unikátní kultuře pouštního města. O té se jenom šušká.

Nevím, kde nakonec Mary a její společnice oslavily narozeny. Věřím (vím) však, že si to užily. Protože Las Vegas je šílené. Člověk by ho měl nejdříve poznat v noci...


Autor: Kateřina Adamcová | pátek 21.10.2011 9:00 | karma článku: 15.00 | přečteno: 1197x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2474
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...