Kateřina Adamcová

92letá průvodkyně létá po světě a studuje fyziku

15. 02. 2011 10:00:00
Přečtěte si životní příběh jedné neuvěřitelně vitální ženy. Procestovala téměř celý svět a zažila všechny naše prezidenty. Pamatuje T.G.Masaryka, válku, režim.
Typický červený průvodcovský deštník prý zavedla ona. Ostatní v oboru se ho naučili používat.
Typický červený průvodcovský deštník prý zavedla ona. Ostatní v oboru se ho naučili používat.

Jaroslava Kostlánová je zřejmě nejstarší českou průvodkyní. Narodila se v roce 1919 a i v dvaadevadesáti letech ukazuje turistům Prahu. Sama hodně cestuje, ovládá čtyři světové jazyky. „Anglicky a německy dnes umí každý, k tomu mluvím dánsky a francouzsky,“ říká.

Paní Jáša, jak si nechává říkat, pamatuje všechny prezidenty. „Nejsilnější vzpomínku mám samozřejmě na tatíčka Masaryka. Při jeho pohřbu jsme stáli u kolejí a dívali se, jak jeho rakev vezou do Lán.“ Turisty provádí užtřicet let a některé zájezdy si ji přímo vyžadují. „Jsem spolehlivá a umím jazyky,“ říká prostě. Na svůj věknehledí, vede velice aktivní život a se svými vrstevníky se moc nebaví. „O nemocech nemluvím a hůl ráda nemám. Stýkám se s generací svých dětí a vnuků.“

SAM_4701odznaky.jpg
Před třemi lety projela v autě Austrálii a každoročně létá za dcerou na čtyři měsíce do Kalifornie. „Mám ráda Hollywood. Jednou jsem tam dokonce vystupovala v televizi, protože jsem byla z Východu a uměla anglicky,“ vzpomíná. Stihla už procestovat téměř celý svět. „Můj muž byl ve Světové zdravotnické organizaci a měl diplomatický pas, se státním bychom se nikam nepodívali,“ říká.

Smanželem také žili čtyři roky v Dánsku, o emigraci však nepřemýšleli. „Nemohli jsme. Děti jsme museli nechat u mých rodičů, abychom se vrátili,“ vzpomíná Jaroslava Kostlánová.

Před odjezdem do Kodaně se živila i jako baletka. „Tančila jsem také pro E. F. Buriana, ale tenkrát se baletka brala jako tanečnice v baru a tatínek to neviděl rád.“

O válce říká, že se dala přežít, pokud člověk nedělal problémy. Přiznala však, že bratrance jejího otce náhodně vybrali a zastřelili při heydrichiádě. „Bylo to těžký, ale dalo se přežít. Člověk si jen musel vybrat, zda bude v odboji, nebo ne.“ Na konec války vzpomíná téměř poeticky. „Osmého května bylo krásně, byli jsme smužem na plovárně a na vítězství jsme si otevřeli kalifornský kompot.“ Paní Kostlánová studuje fyziku a meteorologii v Centru celoživotního vzdělávání. Svou vitalitu přikládá životnímu stylu a genům. „Pijte hodně mléko a pravidelně cvičte,“ radí.

vystrizek.JPG

Autor: Kateřina Adamcová | karma: 20.15 | přečteno: 1965 ×
Poslední články autora