Kateřina Adamcová

Lékárničky pro Afriku: obvazy z války, teploměry a balíček kondomů

18. 03. 2011 10:00:00
Tisíce autolékárniček zaplnily budovu Humanitární organizace ADRA v Praze. Češi jemuseli na přelomu roku vyměnit za nové a materiál z těch starých má teď pomoci v Africe, konkrétně v oblasti Itibo v Keni. Zdravotníci je tam chtějí využívat už v létě.

„Tohle je jen zlomek, ve skutečnosti je materiálu až třikrát víc,“ ukazuje Andrea Urbancová z organizace ADRA na patnáct dvoumetrových palet obalených igelitovými pytli. „Odhadujeme, že celkově jich je přes padesát tisíc v ceně přesahující milion korun,“ doplňuje.

Zdravotníkům v Africe se budou hodit hlavně obvazy či náplasti, které ještě nejsou prošlé, nebo například gumové rukavice.

Desítky dobrovolníků pracují celé týdny několik hodin denně a probírají se mnohdy kuriózními kousky. Mezi ty patří třeba kovová lékárnička ze 70. let, kde původní majitel zanechal dávno prošlý paralen a přípravek na rychlé zastavení krvácení, nebo archaická skautská lékárnička v podobě batůžku. „Tu sem přinesla jedna babička, bývalá skautka. Táhla se s ní přes celou Prahu a mně jí bylo líto říct, že materiál v ní je k ničemu,“ říká Otakar Svoboda, kterému denně projde rukou několik stovek lékárniček.

Právě prošlý materiál jim přidělává práci. „Lidé chtějí pomoci a přikládají i další lékařské pomůcky, ale minou se účinkem,“ říká jedna z dobrovolnic. Jejich rukama prošly třeba i obvazy z druhé světové války, staré léky, teploměry, fonendoskop a někdo přibalil i balíček kondomů. „Kuriózních lékárniček bylo přes dvě stovky,“ vyčíslila Urbancová. Lidé však odevzdávali i nové, pár kousků bylo i ze zahraničí.

Autor: Kateřina Adamcová | karma: 12.21 | přečteno: 1624 ×
Poslední články autora