Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší dršťkovou polévku vaří v Liberci

17. 04. 2011 12:00:00
Chutná dršťková polévka musí lahodně vonět, mít barvu po paprice a správnou konzistenci – ne příliš vodovatou. Dršťky v ní nesmí být rozvařené, příliš tuhé nebo dokonce namleté, ale lahodně uvařené. „Správná dršťka musí být velká a měkká, ne úplně, ale tak akorát,“ doplňuje Hana Hepnarová, členka poroty soutěže Mistrovský České republiky v dršťkových polévkách.
Nejchutnější polévku vaří Vítězslav Ryvol z LiberceNejchutnější polévku vaří Vítězslav Ryvol z Liberce

Soutěž se konala na chatě Vobešlovka poblíž Trutnova a své síly si zde poměřilo 17 milovníků tohoto pokrmu. „Jedná se především o skupinu kamarádů, kteří se tak dvakrát do roka scházejí, jezdí společně na trampy a mezi nimi jsou kuchaři i hospodský. Dlouhou dobu se dohadovali, kdo má nejlepší polévku a kvůli nim jsme uspořádali mistrovství,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů soutěže Milan Tvrzník. Dodává, že se jedná už o čtvrtý ročník.

Soutěžící přinášeli své výtvory v popsaných sklenicích, ty poté kuchařky v utajení slily do várek a bylo jim přiřazeno číslo. Tímto krokem se soutěž zaštiťuje anonymitou. A aby byla regulérní a měla váhu, tak na vše dohlížela právnička Markéta Pakandlová. „Bylo naprosto utajeno, kdo pod jakým číslem ve slosování vystupoval, pouze předsedovi komise a mně byla tato jména známá,“ objasňuje.

Nejzdařilejší polévku hodnotila šestičlenná odborná porota bodovým hodnocením od nuly do deseti bodů. Mezi porotci panoval názor, že letošní ročník byl sice lepší než ten předešlý, ale pořád se dá co zlepšovat. Podle nich měly některé výtvory do dršťkové polévky daleko a častou chybou bylo nevhodně zvolené koření. „Některé polévky překvapily v dobrém. Jiné zase až lámaly jazyk a to se člověk až lekl,“ svěřuje se člen poroty řezník Libor Šrol. „Těch receptů je celá řada. Můžeme hodnotit vůni, chuť, hustotu, ale nejdůležitější je, jak polévka působí jako celek, její výsledná chuť,“ ukončuje Hana Hepnarová.

image.jpegSoutěžící se ortelem poroty nenechali zaskočit a svůj recept považují i nadále za ten nejlepší. „Uměl bych si představit kousek uzeného žebírka,“ prozrazuje část receptu soutěžící Vladimír Marek. Nejcitlivější otázkou pro kuchaře byl původ masa. Někteří nedají dopustit na již předvařené a koupené dršťky, jiní je upravují sami doma. „Musím se přiznat, že kupuji, ale sám si je doma ještě dolaďuji podle sebe,“ odhaluje soutěžící Jiří Ježdík. Naopak letošní výherce z Liberce Vítězslav Ryvol si doma dršťky vaří sám. „Až tak čtvrté a páté slití jde do polévky, to dělá výbornou chuť,“ tají recept. Víc o své polévce prozradit nechce.

Autor: Kateřina Adamcová | neděle 17.4.2011 12:00 | karma článku: 16.22 | přečteno: 2681x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Václav Vít

Povolební nedojedky.

Vlastně si můžeme blahopřát . Politici z povolání půjdou do víceméně zaslouženého důchodu. Zeman se na konci své kariéry (doufejme!) pokusí zcela proti svému zvyku sjednocovat.

23.10.2017 v 12:54 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 90 | Diskuse

Jaroslav Čejka

Je Babiš nový Berlusconi, anebo dokonce Hitler?

K Berlusconimu přirovnávají Andreje Babiše hlavně jeho oponenti z řad politiků a novinářů a k Hitlerovi jeho nepřátelé z řad do jisté míry anonymních diskutérů na sociálních sítích a blogerů. Ale proč? Jaké k tomu mají důvody?

23.10.2017 v 11:58 | Karma článku: 10.99 | Přečteno: 255 |

Karol Wild

Antisystémový Babiš

Termínem antisystémová strana se dnes označuje především hnutí ANO. Pomiňme ostatní, které jsou takto označované a zůstaňme u ANO.

23.10.2017 v 10:15 | Karma článku: 12.32 | Přečteno: 365 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Teroristé, migranti a kriminálníci brzy zaplaví celou Českou republiku

Od mnoha lidí slyším a čtu při diskusích na sociálních sítích, jak je to v Česku hrozné, jak se prý bojí večer vycházet na ulici a jaký mají strach z migrantů, kteří nás brzo zaplaví na základě Kalergiho plánu...

23.10.2017 v 9:10 | Karma článku: 18.43 | Přečteno: 1455 | Diskuse

Aleš Vavřinec

Jak jsem našel životní poslání ...

Zveřejňuju tady mou odpověd na FB dotaz, jak jsem se dostal k tomu co dělám, jak jsem našel svoje poslání, smysl ... tedy jak se mi to všechno stalo?

23.10.2017 v 7:28 | Karma článku: 4.00 | Přečteno: 131 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2435
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.