Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak chutná Amerika

27. 07. 2011 9:00:00
Mám ráda český chleba. Vybírám z něho vnitřek, dělám kuličky a kůrku si často nechávám na konec. Takovým těm sezamem posypaným kouskům se vyhýbám. Dávám přednost klasice – do hněda zabarveném bochníku s křupavou patkou. Dát si ho jen tak k večeři s pomazánkovým máslem a zeleninou.

V Texasu jsem už měsíc. Zvykla jsem si na místní jídlo, které je buď (ne)poživatelně sladké nebo kořeněné a speciálně pálivé. Po nějaké době ve Státech mi už ani nepřipadá barbarské míchat nejrůznější omáčky na domácím hamburgeru (ty jsou mimochodem výborné) a nakonec vše zajíst zmrzlinou. Někteří jedinci zvládnou po desertu i koláč se šlehačkou.

Přijala jsem fakt, že vaření nepatří mezi místní koníček a jako Američan hážu do nákupního košíku mražené obědy za dolar a hlad zaháním ve fast foodech. Těch je naštěstí na předměstí Houstonu jako hub po dešti a vybrat se dá z té nejširší americké domácí kuchyně – od kuřecích hamburgerů po ty plněné steakem. Naštěstí jsou vedle nich díky místnímu multikulturalismu i „zdravější“ čínská a mexická bistra, kde se dá slušně najíst už od jednoho dolaru.

Oblíbila jsem si přecpané regály mexického, latinskoamerického, asijského jídla a dalších surovin z celého světa. Ty mě nepřestávají fascinovat. Vše je samozřejmě vakuované. A není pravdou, že Američané jedí pouze nezdravě. Například Bruce a Misty, o kterých jse psala zde, mi často servírují mezinárodní kuchyni. Už vím, jak se vaří mexické tacos – osmahnutá kukuřičná tortilla se potře krémem z fazolí, přidá se masová směs (trochu připomíná tu karbanátkovou), zelí, rajče a celá placka se přelije dressingem podle chuti. Také jsem ochutnala typické jídlo Lousiany - uvařené krevety, bramboru s máslem a kukuřici, či mexickou obdobu italských lasagní.

Ke všemu však Američané přidávají jako přílohu tousty. Nazývají je chléb, ale tímto pojmenováním urážejí ten český. Z jednoho bílého napěněného plátku udělám sotva kuličky dvě, o křupavé kůrce nemůže být ani řeč a chuť je pořád stejná – podivně nasládlá. Pochutnávají si na “nudném“ toustu s burákovým máslem, se slaným, s čokoládovým, s javorový sirupem a k tomu přikusují kousek slaniny nebo vajíčko.

Texas nabízí tisíce vůní a každý den chutná jinak. O poctivém tmavém chlebu však nemá ani tušení. Dát si ho jen tak k večeři s pomazánkovým máslem...

Autor: Kateřina Adamcová | středa 27.7.2011 9:00 | karma článku: 19.77 | přečteno: 2116x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Michal Lendvorsky

Tradičná husacina v Slovenskom Grobe

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

23.10.2017 v 8:00 | Karma článku: 4.82 | Přečteno: 163 | Diskuse

Ervín Dostálek

La Manga 3: Válejí se ve "stoce" a je jim dobře. Kdeže? V Salinas de San Pedro del Pinatar

Stovky plameňáků s červenými, či růžovými křídly, se každý rok zastavují při cestě do severní Afriky poblíž prvotřídních léčebných lázní pod širým nebem, zároveň v jednom z největších mokřadů oblasti. A tak kyblík na bahno, a tam!

23.10.2017 v 7:33 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Peter Krivda Soliwarski

Potulky XXXVII - Belanská dolina na Turci

...na chvíľu nahliadnuť, aspoň sa dotknúť a uchovať si v depozitoch spomienok. Nádherná, trochu kľukatá a trochu kopcovitá cesta z Turčianskych Teplíc do Martina popod päty Veľkej Fatry, popod velebnosť Tlstej a Ostrej...

22.10.2017 v 18:54 | Karma článku: 8.49 | Přečteno: 151 | Diskuse

Ervín Dostálek

La Manga 2:Cartagena ve španělské Murcii - toť přece nové africké Kartágo (Carthago Nova)

Senátor Cato:"Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno!" Odkud to vlastně vyrazil Hannibal se slony na antický Řím? Elektrická ponorka a vynálezce, které nikdo nechtěl. A najednou tu vykopali antický amfiteátr uprostřed města..

22.10.2017 v 8:40 | Karma článku: 4.21 | Přečteno: 98 | Diskuse

Ervín Dostálek

La Manga: Cílem je léčivé bahno "Velkého rybníku" Jeleního ostrova španělského Středomoří

Brodíme se mělčinou slané vody mořského zálivu označenou bójemi na Jelení ostrov. Už kdysi staří Římané pod názvem Paulus a pak i Maurové, nazývající tuto oblast Al Buhayrat Al Qsarand, poznali přednosti zdejší přírody a teď i my.

21.10.2017 v 8:20 | Karma článku: 6.64 | Přečteno: 105 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2435
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.