Grand Canyon donutí člověka zmlknout

24. 11. 2011 9:00:00
Zahřmělo. Grand Canyon vypliv zvuk hromu zpět. Bouřka zahalovala skalnaté čepičky a zalézala hluboko do prasklin v zemi. Jednou z nich teče i řeka Colorado.

Nad okrajem kaňonu nikdo nebyl. Kyvadlová autobusová doprava jezdí v parku každých patnáct minut a rozváží turisty do míst, kam nemají osobní auta povolení. Teď řidiči sbírali vyděšené lidi, kterým se v hlavách honilo jediné – schovat vše, co by mohlo zmoknout a hlavně sebe. Zůstávat v parku bylo v tomto případě pošetilé, nezodpovědné a bláznivé. Kdy jindy ale vidět přírodní zázrak, bez toho aniž by mě někdo vystrkoval z perspektivního místa k focení?

IMG_1553.JPG
Národní park Grand Canyon je pár stovek mil vzdálený od nevadského bláznivého Las Vegas. Cesta k němu je zdlouhavá (nejhorší je vymotat se z centra Vegas) a z většiny vede vyprahlým americkým vnitrozemím. Jeden úsek silnice navazuje také na historicky slavnou Route 66 – symbol americké svobody, kabrioletů, motocyklů Harley,...Při troše smůly nebo štěstí se dá někde uprostřed ztratit a objevit se na divokém západu, kde se čas zastavil. Zmatený turista pak nejenom vidí kovbojské vězení a filmovou putyku, ale i upozornění, že tahle země ne vždy patřila bílým. Staré indiánské symboly, v podobě totemů a dřevěných soch bizonů, jsou možná jistým marketingovým lákadlem. Vypadají však velice opravdové.

O přírodní bohatství se Američané starají přímo ukázkově. Les je před vstupem do národního parku posetý kempy, které fungují na bázi důvěry. Přijedete pozdě odpoledne, u prázdné budky si vyzvednete lísteček, kde vyplníte jméno a zaplatíte deset dolarů. Místní ochránci přírody vás většinou nekontrolují – věří, že platíte. Za těch pár peněz si cestovatel vybere místo ke kempování, kde je upravené ohniště, venkovní stoleček s grilem (bez sprchy a se suchým záchodem). Deset dolarů je cena za naprosté soukromí téměř v srdci Grand Canyou. Člověk se dotýká přírody tak blízko, jak jen je to možné. Tento pocit prohlubuje i samotná návštěva parku, kde neexistují betonové kýče, nevzhledné krychle ani žádné další pokusy o horskou architekturu. Jen dřevěné chatky citlivě zasazené do krajiny.

IMG_1611.JPG

Právě tam mířili cestovatelé navlečení do šusťákových bund. Začátkem podzimu není v kaňonu takové vedro. Speciálně nad ránem je vzduch chladný. Okolí je zelené a rostou zde především borovice a jiné menší stromky. Grand Canyon tak voní trochu nasládle po směsici medu a čistého lesu.

Najednou jsem sama stála na okraji kaňonu. Bouřkové dusno prorážel občasný výkřik nějakého dravého ptáka, který pohledem brouzdal po stěnách kaňonu. Ty připomínají mořský útes, jen jsou daleko hlubší a pohled až na dno stahuje vnitřnosti. Údiv – bylo to první, co mě pohltilo. Nemohla jsem se odtrhnout od té ohromné díry v zemi, která nikde nekončí. Následovala pokora k přírodě. Ta donutí člověka zmlknout. Alespoň chvíli nikdo nemluví. Ticho. A na okraji světa si člověk uvědomí lidskou pomíjivost.

Zahřmělo...

Autor: Kateřina Adamcová | čtvrtek 24.11.2011 9:00 | karma článku: 20.02 | přečteno: 1225x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 469 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 40 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2474
Jsem studující pražská naplavenina. Původně (a snad i jednou konečně) z Krkonoš. Chvilku jsem pracovala a žila v Texasu, pak cestovala po Státech a JV Asii. Teď už zase pobíhám po Praze a občas po horách...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...